Osteopathie in Den Helder

Osteopathie Den Helder

Op zoek naar de oorzaak

Waarom Osteopathie?

Een osteopaat is altijd op zoek naar oorzaken van een (pijn)klacht. Het gehele lichaam wordt onderzocht in al zijn facetten (spieren, gewrichten, organen, etc.) om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen over uw situatie. Osteopathie richt zich op het herstellen van de balans in het lichaam, en blijkt daarvoor voor veel onbegrepen klachten een nuttige geneeswijze te zijn.

Breed inzetbaar

Voor wie kan Osteopathie nuttig zijn?

De osteopaat heeft veel ervaring met de behandeling van de zogenaamde somatische (lichamelijke) onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK). De osteopathie is hierdoor als geneeswijze een goede aanvulling op andere disciplines. Daarom kan osteopathie voor iedereen nuttig zijn bij het behandelen en zeker ook het voorkomen van bovengenoemde lichamelijke klachten. Ook wordt er nauw samengewerkt met andere disciplines omdat er soms symptomen of klachten worden gevonden die niet door een osteopaat behandeld kunnen worden.

Osteopathie Den Helder

Wat is het verschil tussen osteopathie en fysiotherapie of manuele therapie?

We zien vaak dat klachten zich op een andere plek uiten dan waar de primaire oorzaak zich bevindt en dat er een aanzienlijke periode (soms zelfs jaren) kan bestaan tussen de oorsprong en de klacht waarvoor de patiënt zich laat behandelen. Een osteopaat zal daarom altijd het hele lichaam onderzoeken en niet alleen focussen op het symptoom (de pijn).

Enkele voorbeelden hiervan zijn:
• Een enkelblessure kan jaren later rugpijn of hoofdpijn veroorzaken.
• Een val op het staartbotje kan na verloop van tijd migraine of duizeligheid veroorzaken.
• Een tangverlossing kan bij kinderen leer-, gedrags- of motorische stoornissen tot gevolg hebben, of bij moeders gevolgen hebben voor de bekkenbodem-spanning.
• Buikoperaties kunnen na verloop van tijd stoelgangproblemen, rugpijn, hoofdpijn, nek- schouderpijnen veroorzaken.
Ook kunnen bijvoorbeeld spanningen in de schedel voor problemen zorgen, bijvoorbeeld: • Het ritme van het cranio-sacraal systeem verandert. De doorstroomsnelheid van de hersenvloeistof in de schedel vermindert hierdoor. Het hersenweefsel kan de afvalstoffen onvoldoende kwijt en er kunnen tal van klachten ontstaan als: hoofdpijn, geheugen- en concentratieproblemen, maar ook gedrags- of gevoelsveranderingen.
• Ontregeling van de werking van de hypofyse. Dit verstoort de hormoonbalans in het lichaam. Dit betreft dan bijvoorbeeld het groeihormoon of de geslachtshormonen maar ook de schildklier of bijnieren kunnen uit evenwicht raken.
• Vervuiling van de hersenzenuwen. Zij reguleren belangrijke lichaamsfuncties als spijsvertering, ademhaling en de bloeddruk. Deze functies raken hierdoor als het ware van slag.
• Het hersenvlies (de dura mater) loopt door tot aan de lage rug via het wervelkanaal. Problemen in de lage rug kunnen via deze vliezen voor klachten in de nek en het hoofd zorgen, en vice versa.

1

De mens is één biologische eenheid en alle afzonderlijke delen (systemen) beïnvloeden elkaar.

2

Alles in het menselijk lichaam is beweeglijk, kan bewegen en moet bewegen.

3

De mens draagt in zich een zelf genezend vermogen, osteopathie activeert dit zelf herstellend vermogen door de beweeglijkheid van de weefsels te herstellen.

boek snel resultaat

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Na drie tot vier behandelingen moet er zeker vooruitgang te merken zijn. Bij persisterende klachten zal volledig herstel langer op zich laten wachten en zou het kunnen zijn dat er dus meerdere behandelingen nodig zijn. De periode tussen de behandelingen kan variëren van één week tot twee of drie maanden. Dit omdat het lichaam tijd nodig heeft om tot een nieuw evenwicht te komen. Bovendien wordt aangeraden om eens in de zoveel tijd, bijvoorbeeld 1 tot 2 keer per jaar voor een check-up langs te komen om ervoor te zorgen dat de klachten wegblijven. Dit zou je kunnen zien als een soort APK. We brengen onze auto of fiets geregeld naar de garage of fietsenmaker, dus waarom zouden we dat niet met ons eigen lijf doen?