Osteopathie in Valencia

Op zoek naar de oorzaak
Waarom Osteopathie?
Een osteopaat is altijd op zoek naar oorzaken van een (pijn)klacht. Het gehele lichaam wordt onderzocht in al zijn/haar facetten (spieren, gewrichten, organen, etc.) om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen over uw situatie. Osteopathie richt zich op het herstellen van de beweeglijkheid en balans in het lichaam, en blijkt daarvoor voor veel onbegrepen klachten een nuttige geneeswijze te zijn.
Breed inzetbaar
Voor wie kan Osteopathie nuttig zijn?
Het korte antwoord is: voor iedereen! De osteopaat heeft veel ervaring met de behandeling van de zogenaamde somatische (lichamelijke) onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten (SOLK). De osteopathie is hierdoor als geneeswijze een goede aanvulling op andere disciplines. Daarom kan osteopathie voor iedereen nuttig zijn bij het behandelen en zeker ook het voorkomen van bovengenoemde lichamelijke klachten. Ook wordt er nauw samengewerkt met andere disciplines omdat er soms symptomen of klachten worden gevonden die niet door een osteopaat behandeld kunnen worden. Bovendien is het zo dat veel mensen preventief naar de osteopaat gaan, voor een soort algemene APK een a tweemaal per jaar.

Wat is het verschil tussen osteopathie en fysiotherapie of manuele therapie?
We zien vaak dat klachten zich op een andere plek uiten dan waar de primaire oorzaak zich bevindt en dat er een aanzienlijke periode (soms zelfs jaren) kan bestaan tussen de oorsprong en de klacht waarvoor de patiënt zich laat behandelen. Een osteopaat zal daarom altijd het hele lichaam onderzoeken en niet alleen focussen op het symptoom (de pijn).
Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Een enkelblessure kan jaren later rugpijn of hoofdpijn veroorzaken.
- Een val op het staartbotje kan na verloop van tijd migraine of duizeligheid veroorzaken.
- Een tangverlossing kan bij kinderen leer-, gedrags- of motorische stoornissen tot gevolg hebben, of bij moeders gevolgen hebben voor de bekkenbodem-spanning.
- Buikoperaties kunnen na verloop van tijd stoelgangproblemen, rugpijn, hoofdpijn, nek- schouderpijnen veroorzaken.
Ook kunnen bijvoorbeeld spanningen in de schedel voor problemen zorgen, zoals onder andere:
- Het ritme van het cranio-sacraal systeem verandert. De doorstroomsnelheid van de hersenvloeistof in de schedel vermindert hierdoor. Het hersenweefsel kan de afvalstoffen onvoldoende kwijt en er kunnen tal van klachten ontstaan als: hoofdpijn, geheugen- en concentratieproblemen, maar ook gedrags- of gevoelsveranderingen.
- De functie van de hersenzenuwen. Zij reguleren belangrijke lichaamsfuncties als spijsvertering, ademhaling en de bloeddruk. Door verminderde beweeglijkheid van de schedel raken deze zenuwen hierdoor als het ware “van slag”.
Het hersenvlies (de dura mater) loopt door tot aan de lage rug via het wervelkanaal. Problemen in de lage rug kunnen via deze vliezen voor klachten in de nek en het hoofd zorgen, en vice versa.
1
De mens is één biologische eenheid en alle afzonderlijke delen (systemen) beïnvloeden elkaar.
2
Alles in het menselijk lichaam is beweeglijk, kan bewegen en moet bewegen.
3
De mens draagt in zich een zelf genezend vermogen, en door de beweeglijkheid van de weefsels te herstellen kan dit zelf herstellend vermogen optimaal functioneren.

Werkwijze osteopathische behandeling
Tijdens het eerste consult zal er een uitgebreide anamnese plaatsvinden waarbij uw medische geschiedenis in kaart wordt gebracht. Dit doen we zodat er een duidelijk beeld gevormd kan worden van uw klacht. Hierna volgt een uitvoerig lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt het gehele lichaam onderzocht omdat de oorzaak van uw klacht niet per se hoeft te liggen in het pijnlijke gebied. Na het lichamelijk onderzoek zullen de bevindingen met u worden besproken en start de behandeling. De totale duur van het eerste consult zal tussen de 45 en 60 minuten zijn.
De duur van de vervolgbehandelingen zal ongeveer 45 minuten zijn. Indien minder tijd nodig is, afhankelijk van de reactie van uw lichaam op de behandeling, zal in sommige gevallen een kort consult van 30 minuten afdoende zijn.
Zoals eerder aangegeven, kan het zijn dat 3 of 4 behandelingen volstaan om de klacht te verhelpen. Na 3 behandelingen zal er geëvalueerd worden of er een positieve reactie is. Indien dit niet het geval is, zal er met u worden besproken of verder behandelen zinvol is.
boek snel resultaat
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Na drie tot vier behandelingen moet er zeker vooruitgang te merken zijn. Bij persisterende klachten zal volledig herstel langer op zich laten wachten en zou het kunnen zijn dat er dus meerdere behandelingen nodig zijn. De periode tussen de behandelingen kan variëren van één week tot een aantal weken of zelfs een aantal maanden. Dit omdat het lichaam tijd nodig heeft om tot een nieuw evenwicht te komen. Bovendien wordt aangeraden om eens in de zoveel tijd, bijvoorbeeld 1 tot 2 keer per jaar voor een check-up langs te komen om ervoor te zorgen dat de klachten wegblijven. Dit zou je kunnen zien als een soort APK. We brengen onze auto of fiets geregeld naar de garage of fietsenmaker, dus waarom zouden we dat niet met ons eigen lijf doen?
